Objective and subjective evaluation of a redesigned corridor environment in a psychiatric hospital

Research output: Contribution to journalArticlepeer-review

12 Citations (Scopus)

Abstract

This study examined the impact of redesigning a corridor space within a psychiatric hospital on the behaviour of patients with dementia. In addition, patient and staff perceptions of the redesigned corridor were assessed. Data were collected through an observational tool (behavioural mapping) and a specifically design questionnaire. The findings suggest a positive impact of the redesigned corridor on patient behaviour and that patients and staff perceived the change to the environment differentially. These results are discussed in relation to theoretical explanations of the importance of the health care environment and design for dementia.

Original languageEnglish
Pages (from-to)306-14
Number of pages9
JournalIssues in Mental Health Nursing
Volume31
Issue number5
DOIs
Publication statusPublished - May 2010

Keywords

  • Adult
  • Aged
  • Aged, 80 and over
  • Attitude of Health Personnel
  • Attitude to Health
  • Chi-Square Distribution
  • Color
  • Dementia
  • Environment Design
  • Female
  • Health Facility Environment
  • Hospitals, Psychiatric
  • Human Engineering
  • Humans
  • Interior Design and Furnishings
  • Male
  • Middle Aged
  • Nursing Methodology Research
  • Scotland
  • Social Behavior
  • Stereotyped Behavior
  • Surveys and Questionnaires

Fingerprint

Dive into the research topics of 'Objective and subjective evaluation of a redesigned corridor environment in a psychiatric hospital'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this